Pokken de enigste infectieziekte die tot nu toe is uitgeroeid



Lieve lezers

In deze blog wil ik jullie kort wat info geven over de pokken. Hierbij sluit ik ook meteen mijn lijstje af van drie ziekten die heel wat mensen in de geschiedenis hebben getroffen. Deze infectieziekte heeft de wereld meer dan 3000 jaar geteisterd. Degene die overleefden waren steeds voor het leven verminkt. Gelukkig hebben wetenschappers ervoor kunnen zorgen dat de wereld in 1980 vrij kon worden verklaard van de pokken. Dit heeft men kunnen bekomen door een langdurige vaccinatiecampagne.

Wat?

De pokken is een zeer besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door het pokkenvirus. In feite noemt men deze ziekte “Variola”. De meeste slachtoffers waren kinderen daarom wordt het in de volksmond ook wel de kinderziekte genoemd. Wie de pokken had gekregen was er wel immuun voor en kon het niet meer opnieuw krijgen.

Hoe herken je de ziekte? 

Mensen die besmet waren met het virus hadden ook steeds een incubatieperiode dit was ongeveer 12 dagen. Besmette personen kregen koorts vaak hoger dan 38,5 graden, kregen hoofdpijn, waren vermoeid, hadden spier – en gewrichtspijn en moesten heel vaak braken of waren misselijk.
Na enkele tijd ontstond er ook rode uitslag op de tong en in de mond met als gevolg dat er blaasjes ontstonden die opengingen. 24 tot 36 uur laten ontstonden er blaasjes over het hele lichaam.
Na de 5de – 7de dag kwam er troebel vocht uit de blaasjes en nam de koorts nog verder toe waardoor de patiënt zich nog ellendiger voelde. Na twee weken droogden de blaasjes uit en kregen de mensen een pokdalige huid.

De verspreiding

De verspreiding was zeer gelijkaardig als bij het corona virus. Je kan het doorgeven via speeksel, hoesten en niezen. Wat wel een verschil was is dat je het ook kon doorgeven door de pokken zelf aan te raken.

Gevaar van de vaccinatie

Mensen die gevaccineerd werden hadden kans om dood te gaan of andere klachten zoals hoofdpijn of uitslag te krijgen. De vaccinatie werd gegeven in de bovenarm meestal in de periode waarin het kind tussen de drie en negen maanden oud was. Mijn grootouders hebben deze vaccinatie ook nog gehad. Mensen die een vaccinatie hadden gekregen kregen op de plaats van de injectie een rode plek die na een week een blaasje met pus (etter) werd en dit droogde dan later terug uit en daarna viel het korstje af. Doordat de vaccinatie bestond uit het inspuiten van het levend koepokvirus kon het zich verspreiden waardoor er klachten ontstonden.
De mensen met een verminderde weerstand zoals mensen met chemo of aids hadden extra kans om te sterven door de vaccinatie.

Conclusie


Nu ik wat meer onderzoek heb gedaan naar verschillende ziektes die heel wat mensen hebben getroffen denk ik wel dat we blij mogen zijn om de dag van vandaag te leven. Onze ziekenhuizen en de wetenschap zijn veel beter geëvolueerd dan vroeger waardoor we veel “minder” schrik moeten hebben voor de dood.

#kleingelukske

Frietjes eten van de frituur.

Pokken. (2013, april 24). Opgehaald van Menselijk Lichaam : https://www.menselijklichaam.nl/besmettelijke-ziektes/pokken/

Pokken: de enige uitgeroeide infectieziekte . (sd). Opgehaald van mens en gezondheid : https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/42569-pokken-de-enige-uitgeroeide-infectieziekte.html


Reacties

Populaire posts van deze blog

Just me, myself and I

Neveneffect van corona op gezinnen

Vakantie in eigen land