De pest



Lieve lezers 
vandaag wil ik het met jullie hebben over de zwarte dood of zoals we het in de volksmond zeggen de pest. De pest heeft Europa geteisterd van 1347 tot 1352.

Het aantal slachtoffers

De pest zorgde ervoor dat er ongeveer een derde van de Europese bevolking stierf in de 14de eeuw. Als we het aantal slachtoffers over de hele wereld bekijken kunnen we spreken van ongeveer een 75 tot 100 miljoen slachtoffers. Het duurde ongeveer 2 eeuwen om het bevolkingspeil terug op evenwicht te krijgen.

Geografische oorsprong

Wetenschappers menen dat de pest is ontstaan in Centraal – Azië en zich zo verder verspreide over de rest van het continent. Uiteindelijk bereikte het in 1346 het Krimgebied zoals we het nu kennen. In 1347 zou een Genuees schip dat vertrok vanuit de Krim het virus hebben meegenomen naar Sicilië. Van daaruit verspreide het verder naar Italië en zo over de rest van Europa.
Ik vind dat je deze situatie kan vergelijking met het huidige corona virus. Het begon in één welbepaalde stad namelijk Wuhan en verspreide zich via mensen door over heel de wereld. In juni 1349 bereikte de pest België.

Hoe erg teisterde de pest de lage landen?

Men heeft eeuwenlang gedacht dat de Zuidelijke Nederlanden maar lichtjes waren getroffen door de pest maar dit blijkt nu een misopvatting. Als men nu kijkt naar de cijfers van het aantal doden die er toen waren gevallen zie we dat de pest een enorme sterfte heeft veroorzaakt in het huidige België en delen van Nederland. De meeste sterfgevallen vielen op het platteland.

Wat men ook vaststelde is dat er meer vrouwelijke slachtoffers waren dan mannelijke. Als men kijkt naar het corona virus die onze wereld momenteel overneemt zien we dat het omgekeerd is. Viroloog Steven Van Gucht maakte dit duidelijk met volgende uitspraak; “Virussen erkennen vrouwen als het sterke geslacht (GVA, 2020).”

Preventie en genezing

In der tijd deed men er alles aan om het aantal slachtoffers te beperken. Al moet je natuurlijk wel rekening houden met het feit dat de geneeskunde lang niet zo goed was zoals nu. Men schreef veelal medicatie voor op homeopathische wijze zoals azijn, knoflook, zure melk,… of men schreef pillen voor die waren samengesteld uit aloë vera, mirre en saffraan.

In tijden van corona zien we alle verpleegkundigen, dokters, winkelpersoneel en binnenkort ook de burgers rondlopen met mondmasker.
In de periode dat er sprake was van de pest deed men dat ook. Maar als je het aan mij vraagt zullen hun mondmaskers wellicht niet zeer veel effect hebben gehad. Men droeg snavelmaskers met daarin een sterk ruikende kruidenmix. Deze mix moest hen beschermen.


Iets anders wat ik heel apart vind is dat men de beerputten van de stad opende omdat men dacht dat de walmen ervoor zouden zorgen dat de pest keerde.

Dokters zagen de aderlatingen als een manier om alle kwade stoffen in het bloed uit het lichaam te laten lopen.




De pest als straf van God
In de middeleeuwen waren heel wat mensen gelovig, men dacht dan ook dat het krijgen van de pest een straf van God was en dat het leiden een soort van boetedoening was. Als gevolg hiervan begonnen de mensen eindeloos te bidden of men stak steenschraapsel van kerkingangen of kloosters in zakjes op het borst.






Enne, K. (2020, maart 27). De pest in Europa (1347-1352) – De Zwarte Dood. Opgehaald van Historiek : https://historiek.net/de-pest-in-europa-1347-1352/65463/

Luc, D. R. (2019, februari 02). Zwarte Dood eiste in de middeleeuwen meer slachtoffers in onze streken dan gedacht werd. Opgehaald van VRT nieuws: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/02/02/zwarte-dood-eiste-meer-slachtoffers-in-onze-streken-dan-gedacht/

tica. (2020, april 28). “Virussen erkennen vrouwen als het sterke geslacht”: daarom zijn mannen vatbaarder. Opgehaald van Gazet van Antwerpen : https://www.gva.be/cnt/dmf20200428_04937116/virussen-erkennen-vrouwen-als-het-sterke-geslacht-daarom-zijn-mannen-vatbaarder-voor-een-virus

  




Reacties

Populaire posts van deze blog

Just me, myself and I

Neveneffect van corona op gezinnen

Vakantie in eigen land