De geschiedenis van de pandemieën – Spaanse griep



Wat wij nu meemaken kunnen wij zeer uitzonderlijk noemen voor ons tijdperk al mogen we niet vergeten dat er al verscheidene keren een pandemie onze wereld heeft geteisterd. In mijn volgende drie blogs wil ik het graag hebben over drie van de grootste pandemieën allertijden. Je zal ze ongetwijfeld wel kennen.  

Een pandemie die heel wat mensen het leven koste was de Spaanse griep. Deze griep brak uit van 1918 – 1920.

Theorieën over het ontstaan

Meestal neemt men 4 maart 1918 als de start van de griep in Camp Funston in Kansas, op een Amerikaanse legerbasis. Op deze basis overleed er een kok Albert Gitchell aan de griep. Vooraleer de geallieerden naar Europa vertrokken werden ze ingeënt met 14 tot 26 vaccinaties. Deze overvloed aan inentingen heeft waarschijnlijk gezorgd voor chemische combinaties wat leidde tot het virus.

Foto: Noodhospitaal in Camp Funston, Kansas, 1918


Daarnaast is er ook nog een tweede gangbare theorie. Namelijk dat deze pandemie zijn oorsprong kende in China in de jaren 1917 -1918. De Spaanse griep zou hier dan ontstaan zijn door een gemuteerd varkensvirus.

Aanhangers van een derde theorie ziet Étaples in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog als het startpunt van de Spaanse griep.

Een vierde en laatste theorie is die waar men denkt dat de Spaanse griep een variatie is op de vogelgriep.

Twee golven

De eerste golf begon in het voorjaar van 1918. Het ging om een milde griep, waarbij mensen enkele dagen ziek waren en ze er ook niet vaak van stierven.

De tweede golf was in de herfst. Toen was het veel ernstiger want de griep was enorm besmettelijk en dodelijk. Het trof voornamelijk jonge mensen in vergelijking met het covid 19 virus die voornamelijk ouderen treft.

Verloop van de griep

Een eerste manier waarop deze griep kon verlopen was zoals eender welke andere griep. Je kreeg rillingen, hoge koorts, keel – en spierpijn en moest vaak hoesten. Na 4 of 5 dagen was het echter ook mogelijk dat patiënten een longontsteking kregen die niet te behandelen was.

Een tweede mogelijkheid was dat je instant doodziek werd. Dit komt omdat de longen volliepen met vloeistof waardoor ze niet langer zuurstof konden opnemen. Als gevolg van zuurstoftekort kleurde het lichaam blauw en na enkele uren of dagen overleed je. Je zou kunnen zeggen dat je verdronk in je eigen longen.

Opzettelijk?

In die tijd heeft men ook nog gedacht dat deze griep een nieuw chemisch wapen van de Duitsers was in de strijd tegen de geallieerden. Men dacht dit omdat men al eerder had gezien wat hun mosterdgas kon aanrichten. 

Aantal doden

Om een vergelijking te maken van hoeveel slachtoffers deze griep heeft gemaakt kunnen we stellen dat het een veelvoud was van het aantal slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Dit komt neer op een getal tussen de 50 en 100 miljoen mensen die stierven in 4 maanden tijd in vergelijking met 15 miljoen mensen die stierven gedurende een 4 jarige oorlog.

Gevolgen

          De Spaanse griep had voor heel de wereld ingrijpende gevolgen. Zo stierf 40 procent van de bevolking aan de griep in Bristol Bay in Alaska. In andere regio’s was het zelf nog erger en stierf zelf 90 tot 100 procent van de bevolking. In Spanje verdwenen er door deze griep zelf meer dan 20 talen.

-        Er was ook een opmerkelijke daling in het aantal geboortecijfers

-        In Noorwegen leidde dit ook tot een verzevenvoudiging van het aantal depressies. 

-        Doordat deze griep zoveel ellende met zich meebracht zorgde dit ook voor flinke sociale veranderingen. Want door de vele sterfgevallen kregen de vrouwelijke dokters en verpleegkundigen in Europa toestemming om in de ziekenhuizen te werken. 

Documentaire over de Spaanse Griep:

bibliografie:
Asmay. (2019). Spaanse griep (1) hoe de grootste pandemie ooit begon. Opgehaald van Tallsay: https://tallsay.com/page/4295000235/spaanse-griep-1-hoe-de-grootste-pandemie-ooit-begon


Asmay. (2019). Spaanse griep (2) hoe de grootste pandemie ooit eindigde . Opgehaald van Tallsay : https://tallsay.com/page/4295000258/spaanse-griep-2-hoe-de-grootste-pandemie-ooit-eindigde

Enne, K. (2020, maart 16). De Spaanse Griep (1918-1920) – Geschiedenis van de pandemie. Opgehaald van Historiek: https://historiek.net/spaanse-griep-1918-pandemie/79002/

Eric, M. (2006). Spaanse griep en Eerste Wereldoorlog Het drama van 1918. Opgehaald van wereldoorlog1418: https://wereldoorlog1418.nl/spaanse%20griep/







Reacties

Populaire posts van deze blog

Follow the rules

Het nieuwe normaal

De invloed van corona op ons leven